UNF anordnar ett antal kurser, de är egentligen fristående kurser. Men det finns en baktanke kring i vilken ordning du skall gå kurserna.
Jag tänkte idag lista upp bildningssystemet och kort förklara vad de olika kurserna innebär.
Vi börjar med UNF:aren som är UNF:s grundutbildning, som i stora drag handlar om UNF som organisation, vår vision och våra verksamhetsområden. Den sker på distriktsnivå.
UNF:aren lär oss om UNF:s historia, familj, drogpolitik, ställningstagande, demokrati, jämställdhet, kamratstöd samt lite hur man värvar. Du får verkligen en grundläggande utbildning kring allt som har med UNF att göra under en helg.
UNF:aren avancerad/2.0 går igenom allt som UNF:aren gör fast på en djupare nivå och med extra inriktning på ställningstagande.
Nästa steg i bildningssystemet är specialisten som har 5 olika områden, det finns alltså 5 olika specialister. Specialisten sker också på distriktsnivå men är i uppdrag av förbundet och är en utbildning som förbereder dig på att kunna gå höjdaren som är UNF:s högsta kurs men är också en fortsättning på UNF:aren. Alltså för dig som vill lära dig mer.
Specialistens 5 olika områden:
Syftet med specialisten folkbildaren är att du skall bli duktig på arrangörskap, entreprenörskap och ledarskap. De tar upp IGLOR och hur du skall utvecklas som ledare.
Specialisten förebygg bygger på att du skall lära dig attitydpåverkan samt utveckla föreningsverksamheten så att den håller i längden. Hur vi blir fler medlemmar och hur vi förändrar ungdomars attitydpåverkan.
Påverkansarbete, specialisten drogpolitik handlar om ställningstagande och UNF:s drogpolitik. Du får verktyg för hur du kan påverka samhället, göra din röst hörd. Hur du kan medverka i en debatt och mycket diskussioner ingår.
Syftet med specialisten socialt är att främja kamratstödsarbetet, likabehandling och ett hållbart engagemang. Hur alla känner sig inkluderade och hur du är en bra kompis. Denna kurs stärker dig väldigt mycket som person som dessutom påverkar andra i din omgivning på ett positivt sätt.
Kursen handlar om UNF:s internationella arbete, du får verktyg för att kunna arbeta med alkohol och drogfrågor utanför Sverige, i ett globalt perspektiv. Exempelvis får du gå djupare in på alkoholreklam i världen.
Det sista och högsta steget i bildningssystemet är höjdaren som sker på förbundsnivå. Höjdaren har också 5 områden, alltså finns det 5 olika höjdare och de är egentligen en fortsättning på specialisterna. Det är inget krav på att du måste ha gått en specialist för att kunna gå en höjdare, ledarna för kurserna avgör om du har kompetens för utbildningen eller inte, kompetensen behöver inte nödvändigtvis komma från specialisten. Du måste därför ansöka om att få gå en höjdare.
Höjdarens 5 olika områden:
Kamratsstödsresa/julkursen innebär att du åker till Alperna en vecka i december och lär dig massor om kamratstöd! Det är en kombination mellan fysiska aktiviteter och föreläsningar. Ni riktar in er på det sociala verksamhetsområdet och får samtidigt lära er att åka skidor/snowboard. Du måste ha fyllt 16 år för att få delta..
Under året träffas höjdaren förebygg 3 helger, ni lär er om hur vi ökar medlemsantalet, olika värvningsmetoder, attitydpåverkan för att kunna öka medlemsantalet mycket. Syftet med kursen är att bli fullärd kring UNF:s förebyggande arbete, hur ungdomar får en meningsfull fritid.
Syftet med kursen är att du skall få verktyg och praktisk erfarenhet för att kunna driva ett aktivt påverkansarbete både lokalt och nationellt. Under 3 helger träffas höjdaren drogpolitik och innehåller workshops, föreläsningar och du kommer konkret få använda dig av det du lärt dig.
Höjdaren socialt består också av 3 träffar, där du fortsätter lära dig om ledarskap, vem du är som ledare, vem du vill vara som ledare och hur ditt ledarskap kan förbättra UNF. Samtal, workshops och panelsamtal är en stor del av kursen och du kommer bli en bra förebild när du gått utbildningen.
Kursen innehåller 4 träffar inklusive en resa till t.ex. Tanzania i 2 veckor. Syftet är att fortsätta det globala arbetet och driva alkohol och drogfrågorna framåt i världen. Innehållet i kursen formas efter deltagarna och vill också stötta t.ex. kampen i Tanzania mot alkoholindustrin.
Såhär ser bildningssystemet ut och som ni ser finns det fler utbildningar än de jag har förklarat. FSS:er tror jag att de flesta av er känner till, föreningsstyrelsesamling, där alla föreningsstyrelser träffas och delar med sig av sina idéer. DSS:er som är liknande FSS:er, skillnaden är att det är distriktsstyrelserna som träffas istället för föreningsstyrelserna. Och tillsist förbundssamlingar som äger rum vartannat år i den stad som kongressen kommer hållas. Förbundssamlingar går ut på att diskutera frågor som rör UNF just nu, distriktsstyrelserna väljer vilka som skall representera sitt distrikt.
Jag hoppas att detta har hjälpt er att förstå UNF:s bildningssystem lite mer.
Jag önskar er en god jul.
Fakta kommer från unf.se
Vi hörs nästa vecka!
Stay sober, stay yourself!