Veckans inlägg kommer handla om hur det är att sitta i en styrelse, jag kommer att förklara många begrepp inom styrelsearbete.
Det är mycket mer jobb att sitta i en styrelse än vad jag trodde att det skulle vara innan jag fick hoppa in i distriktsstyrelsen. En av de viktigaste egenskaper du måste ha är att alltid ligga steget före och att kunna ha många bollar i luften. Den viktigaste delen av att sitta i en styrelse är att ha bra planering, gärna en så detaljerad planering som möjligt.
Men vilka sitter i en styrelse?
- Ordförande
Har en av de viktigaste rollerna i styrelsen och är den som driver på de andra, den centrala personen som också är ansiktet utåt. Ordföranden är den person (i de flesta fall) som utomstående personer tar kontakt med kring samarbeten eller andra frågor. - Vice ordförande
Är ersättare för ordförande om hen är sjuk eller borta av någon annan anledning. Vice ordförande hänger med i ordförandes uppgifter och är beredd att ta över rollen när som helst. - Sekreterare
Den viktigaste uppgiften för en sekreterare är att skriva protokoll under mötena. Hen har också ansvar för att skicka ut kallelser till möten, ta fram en föredragningslista och se till att protokollen blir utskrivna. Protokollen är väldigt viktiga för att man skall kunna gå tillbaka och titta på vad man har beslutat och kommit överens om. - Kassör
Ta hand om pengar är kassörens främsta uppgift, att se till att ekonomin fungerar. T.ex. se till att fakturor blir betalda, hålla reda på vilka bidrag som skall sökas och när samt att ha koll på budgeten. - Ledamot
Har ingen speciell uppgift, finns i styrelsen för att kunna hjälpa till med det som behövs.
För att en styrelse skall fungera bra behöver man sätta upp mål (en s.k. arbetsplan) och ägna tid åt att lära känna varandra. Målen sätter man oftast upp tillsammans med sin förening under ett årsmöte som brukar äga rum i början av året.
I UNF sammanhang kallas årsmötena FÅM och DÅM.
FÅM = föreningsårsmöte
DÅM = distriktsårsmöte
Jag kommer att förklara mer om distriktsårsmötet just för att det är större och mer invecklat än föreningsårsmötet. Föreningsårsmötet är som distriktsårsmötet fast i en mindre skala!
Under DÅM:et bestämmer man vilka som skall sitta i distriktsstyrelsen den kommande mandatperioden (perioden mellan årsmötena) samt hur målen skall se ut. Och för att överhuvudtaget få vara med och bestämma under DÅM:et genom att rösta så behöver du skickas dit som ett ombud. Ett ombud är den som representerar din förening, en förening har ett eller flera ombud beroende på medlemsantalet i din förening. Du kan gå på DÅM:et trots att du inte är ett ombud, men du har då ingen rösträtt.
Mötet håller oftast på i en hel dag och det gås igenom allt från hur året har gått, hur ekonomin har gått, hur arbetsplanen/målen för kommande år skall se ut, hur den nya budgeten ser ut o.s.v.
En revisor finns också på plats som många inte riktigt vet vad hen gör. Revisorn är den som granskar styrelsens ekonomi, hen kollar igenom balans och resultaträkningen, om bokföringen är korrekt o.s.v.
Ytterligare något som många inte riktigt har koll på är vad den s.k. valberedningen gör. Valberedningen är en förtroendevald grupp som ger förslag på vilka som skall sitta i den nya styrelsen.
Att sitta i en styrelse är riktigt kul trots att det finns en del tunga uppgifter samt att du måste ta mycket ansvar. Sedan jag började min utveckling inom styrelsearbete har jag utvecklats enormt och haft roligt på vägen, om du får chansen, TA DEN!
Fakta kommer från http://wiki.sverok.se/wiki/Styrelseposter och unf.se
Vi hörs nästa vecka!
Stay sober, stay yourself!